LAGU ISLAMIK: SANTAI AJAR ANAK KENAL ISLAM

Square

Alhamdulillah, seperti yang telah saya janjikan, saya akan menulis tentang diskusi saya dan anak-anak berkaitan Children Islamic Songs. Bagi yang belum pernah dengar, Children Islamic Songs terdiri daripada 10 buah lagu yang melodinya daripada Nursery Rhymes. Tetapi senikatanya ditukar kepada konten yang mendekatkan anak kepada mengenal Islam. DVD ini dibantu dengan animasi dengan buku aktiviti, stiker dan mini poster.

Anak saya berumur 1, 5,6 dan 8 tahun. Saya berhasrat menggunakan lagu-lagu disini untuk menarik mereka dalam rangka memahami konsep-konsep dalam Islam secara santai. Perbualan yang saya tulis ini tidaklah benar-benar sama seperti apa yang dituturkan. Sebabnya saya tak ingat sepatah-sepatah, tetapi serupa kontennya.

photo viral 7

Kenapa saya nak tulis ini? Kerana kadangkala kita buntu bagaimana memaksimakan bahan  dan buntu nak borak apa.  Saya percaya apabila kita memperlbagaikan kaedah dalam mendidik, kita akan nampak pendekatan yang sesuai untuk anak kita.

Cerita terkejut ada Rainbow jadian. Rain Is A Blessing

Mama, orang silapkan bila kata Rain,rain go away. Sepatutnya “Rain,Rain is a blessing”. Saya mengiyakan, Haah, betul sebab kita dapat macam macam dari hujan. Kalau ada air, kita boleh buat apa? Mereka pun senaraikanlah macam-macam. Saya pun sambung bukit-bukit semua Allah dah siramkan pokok dia. Animals pun dapat minum air.  Kadang saya tukarkan soalan tanya pendapat mereka.  Masa diskusi ini juga terkait tentang  kalau kita nak apa-apa kita kene rajin doa dan usaha. Waktu hujan adalah salah satu waktu mustajab doa. Diskusi air adalah diskusi yang sangat berkait-kait.  Kami juga diskusi tentang jangan membazir air, membazir amalan syaitan, kena minum banyak air sebab air untuk otak , macam mana hujan turun dan yang paling mereka teruja adalah kita boleh buat rainbow dengan pancutan air!  Maka keluarlah lagu Rain, Rain come again. You will make a beautiful Rainbow dan seterusnya terjadi satu rangkap tambahan yang di cipta oleh mereka. Sambil teruja mencuba membuat rainbow sendiri yang di ajar oleh Abah mereka, mereka melihat juga di youtube, betapa cantiknya kejadian Rainbow.

 WhatsApp Image 2016-08-18 at 4.24.01 PMraining ics

Bercerita tentang topic ini, saya juga baru discover bahawa dua orang anak saya amat suka kepada aktiviti “word search”. Mereka menggunakan buku aktiviti Ics mencari perkataan-perkataan yang berlaku semasa hujan, seperti thunder, drizzling, storm, water, rainbow.

 

Cerita Labah-Labah tolong nabi Muhammad

sprder

“Mama, Spider tolong Nabi Muhammad kan mama?” . Iya Spider tolong Nabi Muhammad dalam gua. Orang kafir cari Nabi Muhammad. Nabi Muhammad menyorok di dalam gua. Tapi bila orang kafir lalu, dia nampak rumah labah-labah ni tak rosak pun. Baikkan spider, dia tolong Nabi Muhammad. Pada hari yang lain, mereka melihat dokumentari tentang spider dengan abah mereka. Hebat spider ni.  Badan kecil tapi tolong Rasulullah. Kita macam mana pula? Maka bercambah-cambah perkaitannya.

Cerita tentang membantu orang, ia juga dikaitkan dengan membantu mama abah kemas rumah, sidai baju, lap lantai. Ia menjadi sesuatu yang mengujakan. Beberapa hari lalu, saya dengar mereka membuat lagu, sebahagian isinya berbunyi, if you help your mom Allah will love you. If you  don’t listen to your mom, it will hurt you mom…kelakar dan terharu. Oh ya, belajar tentang SPIDER, Raudhah menyenaraikan perkataan daripada huruf S yang ada 4 huruf sahaja. Menarik!

Cerita Orang Islam yang menang!

Lagu yang paling mereka suka adalah Lagu Mujahideen fight For Islam. Ia sangat bersemangat lebih lagi menggunakan melodi lagu “the ants go marching one by one”. Ammar menyayi penuh bersemangat. Kami berbincang tentang perang dalam islam. Kata saya, orang Islam ni sikit je. Orang kafir banyaak sangat. Ha, tapi Allah tolong orang Islam.

tumblr_n7k7iaLjSI1sj5uhoo1_500

Kemudian Ammar tunjuk pada gambar pada lagu terseut. Mama Ammar nak jadi macam ni mama. Saya terangkan, Ammar, orang Islam yang menang, bukan menang dekat perang je. Orang yang sabar dan tak marah pada orang pun, dia MENANG tau. Topik orang yang tak marah n sabar jadi winner ni di ulang banyak kali. Terutama bila nak ingatkan mereka bila ada bau-bau kanak-kanak di berebut atau nak bergaduh. Alhadulillah, nampaknya mereka suka kosnep ni. Bila jadi winner, mereka dapat special time. Allah pun sayang.

Cerita nak jadi orang Islam yang hebat, Ulul Albab

Mama, tengok tu orang Islam terbang, kata Raihan. Haah, Raihan kalau nak jadi orang hebat, Raihan jadi austranout pergi ke bulan, kata Ammar selamba. Mama kelakar mendengar perbualan mereka. Saya jelaskan. Eh, kalau kita nak jadi orang Islam hebat, tak payah pergi bulan pun boleh. Kalau Kita selalu dengar cakap Allah, kita orang Islam yang hebat. Diskusi ni anjang berjela-jela. Sambung sambung hari lain. Kebetulan ada buku cerita anak, Jagalah Allah, Allah menjaga kita. Kami pun ambil satu cerita dari himpunan cerita dalam tu untuk menambahkan kefahaman mereka. Selain dari itu, semasa menggunakan buku aktiviti Ics ini, kami berdiskusi tentang Allah’s creation. Kami cuba fikir semula apa yang sering di fikir dan betapa hebatnya ciptaan Allah.

Cerita sayang Nabi Muhammad, If you love Allah, follow Rasulullah

98c5a0fbfb4a2d3905bf2ea334350abc

Lagu Ulul Albab dan Lagu ini banyak perkaitannya. Saya suka kerana ia membantu kefahaman tentang konsep ketuhanan walaupun mereka suka tanya-tanya kenapa itu dan kenapa ini. Sungguh ia menguji diri saya untuk menyusun kata yang betul. Untuk anak-anak 8 tahun dan ke bawah, saya rasa agak sukar untuk kita terangkan terjemahan Quran begitu sahaja tanpa penerangan dan kaedah yang betul.  Adanya lagu yang mengaitkan ayat Al-Quran, membantu saya memberi kefahaman pada anak.  Antara inti yang saya fokus ialah perkara yang Nabi Muhammad sayang. Nabi Muhammad suka tolong orang. Nabi Muhammad suka solat, baca Quran, gosok gigi, orang yang suka tolong mama dia, sayang family dan lain lain.  Jadi banyak perbualan, kita akan relatekan tentang nabi Muhammad suka buat ini. Beberapa hari yang lalu, Ammar dan Raihan merekod lagu mereka sendiri berbahasa Inggeris tentang helping mom,I love my dad, go to solat, sangat santai dan bersahaja. Di dalamnya, banyak ayat ayat yang dah dibincangkan konsep-konsepnya dan adaptasi atau sambungan lagu lagu dari ICS ini. Nampaknya ini hobi baru kami. Mengajak  anak atau adik-adik dengan membuat kebaikan dengan menggunakan lagu berbahasa Inggeris.  Sungguh lebih santai.

 

Pergi Masjid

WhatsApp Image 2016-08-18 at 4.23.57 PM

Sambil menyanyikan lagu, sambil mengisi tempat kosong lagu tentang ‘Going to the Masjid”.  Di sini kami lihat pada handwriting, dan spelling. Ada juga gambar yang perlu di suaikan dengan tulisan. Kami berdiskusi tentang kenapa kene budak dalam buku ini bawa semua ni ke Masjid. Contohnya, bawa “Wallet” supaya dia boleh bersedekah  dan di kaitkan tentang Allah sangat sayang orang yang sedekah. Perbincangan berterusan tentang barang barang lain yang di bawa oleh anak dalam gambar tersebut. Sebenanrya kalau ikutkan buku, senang sahaja, suaikan. Tapi ia jadi amat bermakna bila menjadi perbincangan lebih mendalam.

download

Diskusi – diskusi ini tidak berlaku dalam satu hari. Ia bersambung dan saling terkait. Saya juga menggunakan buku aktiviti sebagai pencetus diskusi. Saya ambil buku dan ajak mereka utuk “special time with mom”. Waktu ini biasanya saya fokus satu atau 2 orang sajaha. Buku ini bewarna dan menarik. Di sini bagi saya, kita ada pilihan untuk biarkan anak buat semua sendiri dan kita semak. Tapi saya memilih ia menjadi sesi diskusi kerana ia lebih bermakna.

Fun Engish Language Activites: Di dala buku ini, saya ambil kesemoatan untuk membuat aktiviti menyeronokan. Antaranya ialah word search, mengisi senikata lagu, memberi idea, mengeluarkan perkataan dari lagu, memasukkan perkataan berlawanan, sehinggalah yang lebih mudah seperti menyesuaikan gambar dengan perkataan, mewarnakan huruf dan menyambug titik-titik nombor.  Di rumah, memang first language kami adalah Bahasa Melayu. Dan kami jadikan bahasa Inggeris santai-santai juga.  Alhamdulillah membiasakan dengan lagu, dan diskusi serta adaptasi menjadi lagu sendiri sangat menarik bagi saya.

Ikuti artikel saya mengenai tips didik anak senang bahasa inggeris di sini

13118011_1693084120956667_149454635_n

Raudhah suatu hari sudah siap kerjanya. Saya tepuk tangan dan berikan satu sticker bertulis ‘subahanallah’. Serentak dengan saya ucapkan dengan penuh expresi yang menggembirakan.  Pada waktu yang lain pula kami berdiskusi tentang kehebatan zikir. Allah sayang orang selalu ingat Allah.

Sticker untuk reward kerja siap. tindakan ini mungkin nampak biasa-biasa sahaja. Ya ia memerlukan disiplin dan habit untuk menjadi efektif. Saya juga sedang memperbaikinya juga. Bagus untuk kita ibu bapa invest mengenai penggunaan rewards yang efektif kerana ia mempengaruhi tingkahlaku anak.

vcdislamic-childrensong4

Mini Poster ini pula saya gunakan untuk anak saya santai membaca.  Sebenarnya bagi ibu ayah yang rajin. Boleh kembangkan satu satu lagu kepada buku cerita. Projek buku ini adalah inspirasi Mama saya Noor Hayati Abdul Hamid, yang rajin buat buku berkaitan kisah sebenar semasa adik-adik masih kecil. Projek buku daripada pengalaman peribadi untuk menggalakkan anak membaca ini juga mendapat liputan dari Pa&Ma yang menginterview kakak saya Nurul Hanan.

Sekian dulu, coretan saya mengenai sebahagian diskusi bersama anak daripada Children Islamic Song.  Saya suka untuk berkogsi antaranya kerana kita ia membantu memberi kefahaman tentang konsep dalam Islam serta membantu anak berbahasa Inggeris dengan SANTAI.

Bagi saya menyediakan bahan yang menarik minat anak adalah sesuatu KEPERLUAN. Tanpa minat, sukar untuk memancing kerjasama anak.

Saya juga amat percaya ramai akan mendapat manfaatnya bila bertemu sendiri dengan co-founders Islamic Children Song iaitu Coach Sha & Coach Ridz. Ramai yang akan lebih faham bagaimana membantu anak berbahasa Inggeris dengan santai . Bak kata orang, kalau kita berbicara dengan founder, kita mesti tau perkara yang jauh lebih detail.

 Sabtu ini 27 Ogos, akan ada Bengkel Didik Si Cilik Senang Berbahasa Inggeris, untuk Ibu bapa dan pendidik. Bengkel ini akan berkongsi kaedah kaedah santai untuk membantu anak selesa berbahasa Inggeris.  Kenapa perlu santai dan selesa ? Pengalaman kami mengendalikan anak-anak, faktor meransang MINAT adalah faktor yang amat penting. Ia adalah sesuatu yang sering diketepikan.

 Hari ini adalah hari terakhir daftar! Klik di sini untuk maklumat lanjut dan DAFTAR

bengkl edited 01

Akhir kata, saya hadiahkan satu teaser lagu dari DVD ini.

Sekiranya anda ingin tahu lanjut tentang Islamic Children Song, klik di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign up to our newsletter!